Trygga serveringsställen

Från och med 1 juli 2020 gäller den nya lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Av smittskyddsskäl krävs det att kommunen har en intensiv tillsyn, särskilt under sommarmånaderna samt får ett särskilt tillsynsuppdrag och befogenhet att besluta om förelägganden mot serveringsställen.

Riksdagen sa 17 juni 2020 ja till regeringens förslag om en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Lagen slår fast att den som driver ett serveringsställe, som till exempel en restaurang, bar eller kafé, ansvarar för att vidta vissa åtgärder för att förhindra spridning av coronaviruset. Lagen träder i kraft 1 juli 2020 och gäller till och med 31 december 2020.

Lagen är ett förtydligande till folkhälsomyndighetens riktlinjer och ställer krav på serveringsställen som serverar mat och dryck inom en näringsverksamhet. Verksamheter utan möjlighet till förtäring på stället omfattas dock inte av förtydligande lag, exempelvis vissa glasskiosker och take away-ställen där det saknas sittplatser och bord. Där gäller fortsatt folkhälsomyndighetens föreskrifter.

Den kommunala nämnd som ansvarar för miljö- och byggnadsnämnden får ett särskilt tillsynsuppdrag och befogenhet att besluta om förelägganden mot serveringsställen avseende till exempel ommöblering, begränsning i öppettider eller stängning. Kraven kan förenas med vite. Besluten gäller omedelbart, om inte annat anges i beslutet.

Läs mer om den nya lagen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede