Tomtarna och sägnernas tid

""

Låt folktron och sägnerna guida dig in i december – lär dig mer skeppstomtar och upptäck den otroliga sägenkartan. Eller gå på julkonsert i sällskap med ”Slender man” som ska finnas inristad på Vitlyckehällen.

Julen är en magisk tid när det mesta är möjligt och bara fantasin sätter gränser. Kanske känner du redan till gårdstomten eller vet om att tomtar har setts i både Bottna och Tanumshede? För att inte tala om skeppstomten i Lurs socken som gjorde tvärtemot vad besättningen ville. Blir du nyfiken? Då kan vi tipsa om Sägenkartan som Institutet för språk och folkminnen har tagit fram. Där kan du söka på både orter och väsen och ta del av tänkvärda sägner.

Sägenkartan – Institutet för språk och folkminnenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Har ”Slenderman” funnits i Tanum?

Sägenkartan finns med i Västarvets digitala utställning ”Trollbunden” som handlar om fakta, folktro och fiktion. Där kan du även möta andra väsen som spöken, vettar, sjöodjur, varulvar, jättar och skogsrån. En annan mystisk figur är den så kallade ”Slender man” som ska vara lång och smal med bläckfiskliknande armar. Kanske är det han som har fått en egen symbol på Vitlyckehällen i Tanum, där en lång figur med smala armar finns inristad?

Trollbunden – digital utställning Västarvetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Böcker som väcker vår fantasi

Om du vill veta mer om sägner och folktro så finns det flera intressanta böcker på temat. Johan Egerkrans har skrivit boken ”Nordiska väsen” och Ingela Korsell är författare till boken ”Väsenologi”. Ebbe Schön är en välkänd författare inom ämnet och har skrivit en hel bok om ”Vår svenske tomte”. Varmt välkommen till våra bibliotek för att få fler tips och mer inspiration i din läsning.

Biblioteken i Tanums kommun – öppettider

Litteraturpedagog Anneli Stenberg berättar mer om boken ”Nordiska väsen” i ett av sina boktips. Du hittar fler boktips från Anneli i vår YouTubekanal och vi delar också filmerna på vårt Facebookkonto – följ oss gärna.

Länk till filmen på YouTubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tanums kommun Kultur och Fritid – YouTubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tanum Bibliotek, Kultur och Fritid – Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hitta rätta känslan – gå på julkonsert

Musik är ett annat härligt sätt att glida in i decemberkänslan. Tisdagen den 10 december klockan 19.30 är det julkonsert med sångensemblen ”Amanda” på Vitlycke museum. Kom och lyssna när en brokig skara körmedlemmar utmanar gränserna för vad körsång kan vara. Information om biljetter, priser och tider hittar du i Tanums kommuns kulturkalendarium.

Kulturkalendarium – Tanums kommun

Passa på att spana lite extra inåt skogen om du besöker konserten – kanske blåser musiken liv i ”Slenderman” som vilar inristad i sin häll?

Vi önskar dig en magisk december!

Kultur och Fritid