Sofia gjorde Sveriges bästa examensarbete

Sofia Helgen med diplom och blommor

Sofia Helgen arbetar på Backa skola i Tanums kommun sedan augusti 2018 och är lärare i årskurs 3-4. Sofia tog examen i juni 2018 och har fått pris för sitt examensarbete.

-Jag trivs jättebra på Backa skola! Jag jobbade extra här under studierna och sökte sedan en tjänst som jag fick. Jag är fantastiskt glad för det, berättar Sofia och fortsätter: -Jag gick själv på skolan när jag var liten, det är en härlig skola.

Under utbildningstiden gjorde Sofia ett examensarbete som blev så uppskattat att hon fick Göran Emanuelsson-stipendiet för Sveriges bästa examensarbete inom lärande och undervisning i matematik 2018. Examensarbetet heter ”Programmera sig till matematik?” och är en analys av programmeringsappars lämplighet för matematikundervisning i årskurs 1-3.

-Jag blev både överraskad, förvirrad och glad, berättar Sofia.

Vad hon inte visste var att lärarna på Karlstads universitet, där Sofia studerade, hade nominerat hennes arbete utan att berätta det.

-Jag lämnade in mitt arbete, sedan gick sommaren och under hösten kom mejlet att jag fått stipendiet, fortsätter Sofia. Jag blev inbjuden till Nationellt centrum för matematikutbildnings konferens i Jönköping där jag tog emot stipendiet.

Vill du läsa mer om Sofia examensarbete kommer det finnas en sammanfattning av arbetet i NCMs tidskrift Nämnaren nr 1, 2019. Examensarbetet i sin helhet hittar du på denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.