Första elbilen på plats

Lars Klevsäter och Michael Viberg, VA-avdelningen vid elbilen

Bland fågelkvittret vid Bodalsverket rullar den fram, alldeles ljudlöst. Första eldrivna servicebilen på VA-avdelningen. Tillika första elbilen i kommunens verksamheter.

Det är en Nissan eNV 200. Lars Klevsäter, drifttekniker, sitter bakom ratten och är mycket nöjd.

-Den är behaglig, tyst, automatväxlad, enkel, härlig att köra, helt enkelt mycket bra, säger Lars.

Lars har haft bilen i en vecka nu och bilens hemvist är vid Bodalsverket, där Lars startar sina arbetsdagar. Bilen drar ungefär 2 kWh/mil och har totalt 40 kWh vid full laddning. Det betyder en körsträcka på cirka 20 mil per laddning.

-Nästa vecka sätts det upp en laddstolpe här, då kommer laddningen gå fortare, det blir bra, berättar Lars och fortsätter: -Det ska också bli intressant att följa upp hur bilen har fungerat om ett år, när vi gått igenom alla årstider.

Lars och Michael vid elbilen.

Lars och Michael vid elbilen.

Körningen som görs av en servicebil på VA-avdelningen påminner mycket om stadskörning. Korta sträckor i förhållandevis låga hastigheter. Då passar en elbil bra. Bilen kommer även att användas som beredskapsbil/jourbil. Då kan bilen rulla mycket om det behövs. De olika VA-anläggningarna ligger relativt nära varandra så tillgången till el finns, även om laddstolpe inte finns.

Driftchef Michael Viberg är positiv och tror att detta kommer fungera alldeles utmärkt.

-När nya VA-verket i Tanumshede blir klart kommer det att finnas en laddstolpe även där. Det vore bra med ytterligare en elbil som då utgår från VA-verket.

Upphandlingar av elbilar

Tanums kommun gjorde hösten 2018, tillsammans Lysekils och Sotenäs kommuner, en upphandling av eldrivna transportbilar. Upphandlingen för eldrivna personbilar är snart klar.

Målsättningen är att fyra eldrivna personbilar ska levereras under hösten 2019. Av dessa kommer två att gå inom hemtjänsten och utgå från Hedegården i Tanumshede och Sjökanten i Hamburgsund. De andra två bilarna ska vara poolbilar vid kommunhuset och Tedacthuset i Tanumshede. De kommer att köras av personalen vid tjänsteärenden. Vid dessa platser ska laddstolpar monteras.

Fossilfri gränsregion 2030

I maj 2014 skrev 38 kommuner under en budkavle i satsningen Fossilfri gränsregion 2030. Detta var startskottet för Tanums kommun, tillsammans med övriga 13 kommuner i Fyrbodal och 24 kommuner i de norska länen Östfold och Follo, att satsa på fossilfria el- och biogasfordon.

Tanums kommun kommer successivt att byta ut alla bensin- och dieseldrivna fordon i sin fordonsflotta till fossilfria el- och biogasfordon. Målet är att det ska vara genomfört 2030.

Möjligheten att använda biogasbilar är begränsad i Tanums kommun då det i nuläget inte finns något tankställe för gas.

Laddställen för privata elbilar

För privatpersoner går det att ladda sin elbil vid Tanum Shoppingcenter och Rasta/Preem i Tanumshede samt Sportshopen i Grebbestad. Tanum Shoppingcenter har även laddstationer för Tesla.