En fantastisk vandring i historisk miljö

Vandring på fjället

För 29 år sedan bar det för första gången iväg till Norge för eleverna i åk 9 i Hamburgsund. Under åren har det utvecklats till en härlig tradition på skolan som länge haft friluftsliv som inriktning.

Eleverna får under sina år på skolan prova på kajakpaddling, vandring och klättring. Finalen är emellertid att i årskurs 9 få ge sig av på en hisnande vandring i den norska fjällvärlden.

Lärarna Fredrik och Daniel

Lärarna Fredrik Ehnebom
ock Daniel Abrahamsson.

Två olika vandringsturer

I både de naturorienterande och samhällsorienterande ämnena genomförs under turen fältstudier i allt ifrån bergarter till kulturgeografi och historia. I svenskämnet förbereder man sig dels genom att läsa nordiska språk, bli bekant med norska författare men har även boksamtal kring Jan Guillous ”Brobyggarna” som delvis utspelar sig i Finse där vandringen startar för de flesta eleverna.

-Vi har två olika turer för att anpassa vandringen utifrån varje elevs behov” berättar Fredrik Ehnebom som är idrottslärare på skolan och har en stor del i vandringen.

-I samband med vandringen handlar det både om att förbereda eleverna fysiskt och mentalt, men framförallt att få eleverna att själva reflektera över hur man bör planera och tänka inför en sådan här utmaning.

Stenig vandring på fjället.

Med början på 1 222 meter över havet

Vandringen utgår från Finse som ligger 1 222 meter över havet och vidare över fjället till Geitryggen där man övernattar dag ett. Därefter tar man sig vidare nedför trädgränsen till Österbö för att sista dagen vandra genom den fantastiska Aurlandsdalen för att sista natten sova flott i Flåm vid Aurlandsfjorden.

-Det är en fantastisk led att vandra. Inte bara är det otrolig natur utan längs leden finns spår från de första människorna som bosatte sig här när landskapet låg helt nydefrostat. Här kan vi se de krympande glaciärerna till följd av global uppvärmning. Vi kan också resonera tillsammans med eleverna om hur de som slet i stor fattigdom på gårdarna i denna otillgängliga miljö lade grunden till den rikedom våra länder har i dag, bara två generationer senare, berättar Daniel Abrahamsson, som undervisar i So-ämnena på skolan och som håller i många av föredragen längs turen.

-Men det är också en unik möjlighet att verkligen lära känna eleverna och eleverna bryter gamla mönster och skapar nya konstellationer vilket är oerhört positivt för det sista år man har tillsammans, fortsätter Daniel som brinner för denna tur.

Eleverna Tristan och John.

Eleverna Tristan Nordblom
och John Karlsson.

Snöstorm, regn och hagel

Det är inte alltid problemfritt och ibland är det såklart tungt och jobbigt. I år startade dag två med snöstorm som övergick i hagel och regn. Men årets avgångsklass tänkte inte låta det hindra utan tog sig fram med envishet och övertygelse. Och vid tacobuffén sista kvällen i Flåm var eleverna, som varje år, oerhört nöjda med sin prestation. Och det med rätta.

-Det var en rolig och lärorik vandring, berättar John Karlsson som är en av eleverna i åk 9.

-Det var inte särskilt jobbigt heller eftersom man var inställd på att det var långt. Men det var en rolig tur som jag kommer minnas länge, förklarar John som nu håller på att sammanställa grupparbetet kring fältstudierna. Det skall bli en film som föräldrar kommer få ta del av på kommande föräldramöte.

Vill du sponsra?

Vandringen finansieras främst genom föräldrars engagemang i Hamburgsundskolans Läger- och Skolidrottsförening där man årligen håller loppis i skolans lokaler. Föreningen är i behov av att stärka finanserna så om du som företagare vill bli sponsor eller som förening eller privatperson vill skänka en slant till detta ändamål kan du kontakta skolan genom Gun-Britt Skoglund på gun-britt.skoglund@tanum.se så sätter hon dig i kontakt med rätt person i föreningen.

Klicka på bilderna för förstoring.

By vid fjorden.
Del av vandringen.
Del av vandringen över en fors.