Är du redo att bli trollbunden?

Tecknat träd i dova färger.

Utforska Tanums kommun från en lite annorlunda vinkel i november. Besök den digitala utställningen Trollbunden, gå på bibliotekslördag med Jan Nilsson och förlora dig i deckarnas underbara värld.

Trollbunden - digital utställning

Tanums kommun är en plats där människor har levt och verkat under lång tid. Spåren av människans historia syns inte minst i våra hällristningar från bronsåldern och området söder om Tanumshede finns med på världsarvslistan sedan 1994.

Vitlycke museum fungerar som ett informationscentrum för ristningarna som väcker vår nyfikenhet och fantasi och förmedlar minnen från platserna och det som en gång varit.

I den digitala utställningen ”Trollbunden” utforskar Kultur i Väst fler mytomspunna platser både i Tanums kommun och runt om i Västra Götaland. Läs mer om bland annat Greby gravfält, labyrinter, ättestupan, Skaga offerkyrka och Halleberg.

Här hittar du utställningen Trollbunden – digital utställning Kultur i Västlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Platsens energi och känsla - bibliotekslördag

Platsers historia är något som fascinerat i alla tider och visst kan olika platser förmedla olika känslor och sinnesstämningar. Speciellt om det har hänt något dramatiskt, kusligt eller ovanligt.

Jan Nilsson är polisen som efter sin pension gett ut böckerna "Hemskheter i Bullaren”, "Hemskheter i Lur och på Hede" samt "Hemskheter i Qville, Svenneby och Bottna" som bygger på domstolsforskning från 1850-1900. Han är nu aktuell med boken ”Hemskheter i Hogdal, Lommeland och Tjernö”.

Bibliotekslördag med Jan Nilsson

Lördagen den 9 november kommer Jan Nilsson att berätta om "Dråpet på Stämmen i Skee - en kamp om 12 öre" på Kulturhuset Futura klockan 13.00. Det är fri entré till föreläsningen och alla hälsas varmt välkomna.

Under denna lördag håller biblioteket i Kulturhuset Futura öppet – och kanske inspirerar Jan till några boklån på temat? Slå dig gärna ner i cafét och koppla av med en kopp kaffe före eller efter föreläsningen.

Deckare och spänning i höstens bokcirklar

Om du är en av dem som gärna läser eller lyssnar på spännande berättelser och deckare, så passar höstens bokcirkeltema ”Deckare och spänning” perfekt. De öppna bokcirklarna är till för dig som älskar att läsa och som vill dela dina läsupplevelser med andra.

Nästa bokcirkelträff är tisdagen den 26 november klockan 17.00-18.00 på biblioteket i Kulturhuset Futura i Tanumshede. Vi kommer att prata om boken ”Darktown" av Thomas Mullen.

I Tanums kommuns kulturkalendarium kan du alltid hålla dig uppdaterad kring vad som händer och är på gång.

Vi önskar dig en härlig november och hoppas inspirera till spännande upplevelser i mytologin och sägnernas tecken. Att bo i Tanums kommun är lite som att bo mitt i en saga med fantastiska berättelser, platser, miljöer och människor.

Kultur och Fritid

Länktips