Vad får man spola ner?

Vad får man spola ner i toaletten?

- Kiss, bajs, andra kroppsvätskor samt toalettpapper. Inget annat!

Ett tips är att alltid ha en papperskorg bredvid toaletten, så att det är enkelt att slänga andra saker där.

Toaletten är ingen papperskorg. Varför?

  • Avloppsreningsverk är byggda för att rena vattnet från kiss, bajs och toalettpapper. På vägen till avloppsreningsreningsverket kan tops, tvättlappar och liknande orsaka stopp i pumpar och ledningar. På reningsverket avskiljs skräp från vattnet, men det tar mycket resurser och orsakar ibland problem. Efter att det avskilts och tvättats så hanteras det som sopor. Det hade varit mycket bättre om det hamnat i papperskorgen redan från början.
  • Kemikalier, som kan finnas i exempelvis färgrester, rengöringsmedel och läkemedelsrester, är inte reningsverken utformade för att ta hand om. En del renas ändå, men resten hamnar i naturen. Dessutom kan det störa reningsprocessen på reningsverken.

Exempel på saker som inte ska spolas ner i toaletten eller vasken:

Hushållspapper, tvättlappar och våtservetter. De löser inte upp sig i vattnet såsom toalettpapper gör, utan riskerar att fastna i pumpar eller ledningar och orsaka problem. Släng i papperskorgen!

Snus och cigarettfimpar. Förutom att det bidrar till den onödiga sophanteringen på reningsverken, så innehåller de bland annat kadmium, som kan orsaka miljöproblem när det hamnar i naturen. Reningsverken är inte gjorda för att hantera kadmium. Släng i papperskorgen!

Bindor, tamponger, tops och kondomer. De kan orsaka problem i ledningar, pumpar och på reningsverket. Släng i papperskorgen!

Kemikalier, såsom lacknafta, olja, nagellack, aceton och liknande. De riskerar att slå ut den biologiska reningen på reningsverken samt hamna i naturen. Lämna till återvinningscentralen.

Läkemedelsrester. De ska lämnas till apoteket.

Hår. Hår trasslar in sig och fastnar, vilket kan orsaka stopp på det kommunala ledningsnätet precis som i golvbrunnen därhemma. Släng i papperskorgen!

Färgrester. Ingen målarfärg hör hemma i avloppet. Alla färgrester ska hanteras som farligt avfall och lämnas till återvinningscentralen. Det gäller både målarfärger och konstnärsfärger. Se länken ”kadmiuminformation” här bredvid gällande konstnärsfärger. Färgrester med kadmium från en enda person kan medföra stora konsekvenser. Du gör skillnad!

Fett, till exempel olja från matlagningen. Fett stelnar och orsakar stopp i ledningar och pumpstationer, samt problem i reningsverken. Torka av stekpannan med hushållspapper och släng i papperskorgen. För större mängder olja – när den svalnat, använd en tratt, häll i petflaska eller mjölkkartong med kork och släng i restavfallet. Alternativt – låt fettet stelna i kylen i en kopp eller liknande, sedan är det lätt att skrapa ur och slänga i komposten eller restavfallet.

Använd miljömärkta produkter!

Bidra till en bättre miljö genom att städa med miljömärkta produkter och inte överdosera. Många gånger kan rengöringsmedlet dessutom ersättas av naturliga produkter, till exempel citron eller ättika för att få bort avlagringar i kök och badrum.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede

Vatten och avlopp

Under arbetstid
Kundcenter 0525-180 00

Efter arbetstid
Jourtelefon 0525-183 55 (via SOS)

Besöks/postadress
Storemyrsvägen 2,  
Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
457 81 Tanumshede