- Startsida
- Bygga, bo, miljö & infrastruktur
- Vatten och avlopp
- Enskilt vatten och avlopp
- Avlopp, enskilt
- Tillsyn av avloppsanläggningar
Tillsyn av avloppsanläggningar
Du som fastighetsägare ska ha kunskap om din avloppsanläggning och se till att den är tillräckligt bra. Miljö- och byggnadsförvaltningen gör tillsyn av små avloppsanläggningar.
Vi prioriterar tillsyn på infiltrationer eller markbäddar som är anlagda, eller har tillstånd från 1998 eller tidigare. Dessa anläggningar är mellan 20 och 50 år gamla och följer ofta inte dagens krav på rening. Även på avloppsanläggningar som saknar tillstånd.
Varför gör vi tillsyn?
Det är viktigt för både miljön och hälsan att ditt avlopp följer de lagkrav som finns för att minska påverkan på din närmiljö. Bristfälliga avlopp bidrar till övergödningen av vattendrag, sjöar och kustvatten. De utgör också en hälsorisk eftersom orenat avloppsvatten innehåller smittämnen som kan hamna i dricksvattnet hos dem som tar sitt vatten från egen brunn eller i badvatten.
Om riskbaserad tillsyn
Alla små avlopp får regelbunden tillsyn. Vi gör så kallad riskbaserad tillsyn av små avlopp. Hur ofta varje anläggning får tillsyn baseras på anläggningstypen, relaterat till de risker som finns.
Vi tar särskilt hänsyn till:
- Hur tekniskt avancerad är anläggningen och hur stort är skötselbehovet för att reningen ska fungera?
- Är spillvatten från vattentoalett påkopplad till avloppsanläggningen eller är det enbart bad, disk och tvätt (BDT) som renas?
- Är anläggningen placerad i ett område som är känsligt för att belastas av näringsämnen så som fosfor och kväve?
- Är anläggningen placerad så att risk finns för förorening av exempelvis enskilda dricksvattentäkter, vattenskyddsområde eller badplats?
Svaren på dessa frågor ger oss möjlighet att planera varje års tillsynsinsats där störst risker finns, samtidigt som alla avlopp i kommunen får regelbunden tillsyn.
Så går tillsynen till
1. Du får information och ska skicka in din redovisning
De fastigheter som ska ingå i tillsynen får ett informationsbrev från oss. I brevet finns en pappersenkät där du redovisar uppgifter om avloppsanläggningen.
För anläggningar som kräver någon form av service som till exempel minireningsverk, vill vi att du som fastighetsägare skickar in serviceavtal, protokoll från service och kvitto på inköp av fällningskemikalier.
Om du inte har ett serviceavtal vill vi att du skickar in din egen dokumentation över anläggningens skötsel och drift.
2. Kontrollera din anläggning
Syftet med uppgifterna du lämnar in är att få ett bra underlag och göra dig som fastighetsägare medveten om ditt ansvar för avloppet, samt ge dig en möjlighet att kontrollera din anläggning.
3. Bestäm om inspektion är nödvändigt eller om du vill döma ut den direkt
När du besvarar formuläret behöver du ta ställning till om du redan nu kan och vill döma ut din avloppsanläggning och därmed avstå från inspektion.
Bedömer du att din avloppsanläggning inte uppfyller dagens krav på rening kan du i frågeformuläret döma ut ditt avlopp direkt genom att kryssa i rutan.
Dömer du ut din anläggning får du en mindre tillsynsavgift än om vi skulle inspektera din avloppsanläggning. Du får då betala en administrativ avgift för kontroll, registervård och beslut.
Du får en bekräftelse och därefter ett beslut på att du inte får använda anläggningen efter ett visst datum cirka 2 år framåt i tiden, samma tidsfrist som om din anläggning blivit utdömd vid en inspektion.
4. Du som bedömer att anläggningen klarar dagens krav, med eller utan brister
Bedömer du att din anläggning uppfyller kraven får du ett brev med information om dag och tid för inspektion. Brevet skickas ut cirka två till tre veckor i förväg.
Vi kommer till dig och kontrollerar avloppsanläggningen. Du behöver inte vara hemma vid besöket.
Efter besöket skickas en inspektionsrapport till dig. Den fungerar som en preliminär bedömning av din anläggning. Du har sedan cirka tre veckor på dig att lämna synpunkter eller ytterligare uppgifter. Slutligen får du ett beslut för din avloppsanläggning. Du får även en faktura för tillsynskostnaden.
5. Om beslutet
Beroende på vad som framkommer under inspektionen fattar miljö- och byggnadsförvaltningen ett beslut om din anläggning. Det finns tre olika varianter av beslut. Du får möjlighet att komma med synpunkter innan ett beslut fattas. Du kan alltid överklaga ett beslut som vi fattat.
- Anläggningen uppfyller kraven.
- Anläggningen uppfyller kraven men har brister.
- Anläggningen uppfyller inte kraven.
Anläggningen uppfyller kraven men har brister
Om vi bedömer att din anläggning uppfyller kraven men har tydliga brister får du rekommendationer på vad du kan göra. Det kan t ex vara att installera ett grundvattenrör, spola igenom spridarrören eller tömma fördelningsbrunnen. Det kan bli aktuellt med uppföljande inspektion efter 5 år för att se om avloppet fortfarande fungerar. Ofta kan det då vara dags att anlägga en ny avloppsanläggning.
Anläggningen uppfyller inte kraven
Om vi bedömer att anläggningen inte uppfyller kraven kan du få ett förbud. Det betyder att du inte får ha en vattentoalett kopplad till avloppsanläggningen efter ett visst datum, cirka 2 år framåt i tiden.
Det blir samma datum vare sig du dömer ut din avloppsanläggning själv eller om du får en inspektion.
Du måste byta ut din anläggning under den tiden. Men först måste du ansöka om tillstånd och få ett tillstånd innan du anlägger den nya avloppsanläggningen.
Ett annat alternativ är att montera bort vattentoaletterna och installera torrtoalett. Det behöver du anmäla till miljöavdelningen.
Kostnad för tillsyn
Tillsynen är delvis skattefinansierad, men till största delen är det du som ägare till avloppet som betalar för den. Avgiften för 2025 är 1 240 kronor per timme.
Tillsynsavgifter för varje bostadshus som är ansluten till en avloppsanläggning:
- Utan tillsynsbesök betalar du vanligen för en timme
- Med tillsynsbesök betalar du vanligen för fyra timmar.
Utgångspunkten är att du betalar för den tid som ärendet tar. Har du flera hus med enskilda avlopp får du ett beslut per hus. Om det är flera hus som är anslutna till samma avloppsanläggning kan avgiften bli lägre per hus.
Du måste ansöka om tillstånd
Innan du gör något med din enskilda avloppsanläggning, förbättrar eller gräver om, måste du ansöka om tillstånd hos kommunens miljöavdelning. Observera att detta gäller även om det finns tillstånd för anläggningen sedan tidigare!
Kontakt
Kundcenter
Välkommen till dina
kommunvägledare
Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se
Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider
Besöksadress
Kommunhuset
Apoteksvägen 6
Tanumshede
Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
Tanumshede
Postadress
Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede
Miljöavdelningen
Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
Besöks/postadress
Storemyrsvägen 2,
Tanumshede
Postadress
Tanums kommun
457 81 Tanumshede