Kosterhavets nationalpark

Kosterhavets logotype

I havsområdet från norska gränsen i norr ner till väster om Grebbestad i söder ligger Sveriges första marina nationalpark — Kosterhavets nationalpark. Området är 400 kvadratkilometer stort och det är Sveriges artrikaste havsområde med unika miljöer och över 6 000 arter, både på land och i havet. Här finns Västkustens alla vanliga växt- och djurliv under ytan, dessutom ett stort antal som har sin största eller enda kända förekomst här. Förutom ett stort skyddat vattenområde omfattar nationalparken även öar, holmar och skär.

På många platser finns ett extra rikt natur- och djurliv med många rariteter och geologisk lämning med många spår efter istiden. Kosterhavets unika undervattensvärld fortsätter norrut in i Norges motsvarighet, Ytre Hvaler och angränsande Väderöarnas marina naturreservat i söder.

Du kan utforska livet både i vattnet och på land. Sälsafari och skärgårdsturer, kajakpaddling, havsöringsfiske, snorkling samt guidad vandring är bara några av alla naturupplevelser nationalparken erbjuder.

Dessutom sker många aktiviteter ute och i naturen med utgångspunkt från huvudentrén naturum på Sydkoster.

Fem entréer

För dig som vill bege sig ut på egen upptäcktsfärd oavsett årstid kan även ta sig till parkens fem entréer som nås enkelt med bil. Via entréerna hittar du information och karta just över den delen av parken du besöker. Här finns rofyllda promenadstigar, säregen natur och vyer över Kosterhavets blåa vatten.

För att komma till nationalparkens huvudentré på Sydkoster tar du någon av Västtrafiks Kosterbåtar som avgår från norra hamnen i Strömstad. Resan tar ungefär 45 minuter. På vägen passerar du genom vackra skärgårdsområden och över Kosterfjordens djupränna. Övriga entréer når du med egen bil eller med Västtrafiks bussar.

Huvudentrén naturum Kosterhavet

Nationalparkens informationscentrum – naturum - ligger vid Ekenäs brygga på Sydkoster. Här finns kunnig personal och en utställning som berättar om naturen i Kosterhavet. Strax norr om naturum, vid badplatsen Rörvik finns snorkelled. Mer om naturum Kosterhavetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Entré Strömstad

Ligger intill Kosterbåtarnas angöringsplats. På Strömstad Infocenter finns en mindre utställning och tryckt material. Mer om entré Strömstadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Entré Rossö

Rossö hamn var en gång i tiden centrum för en omfattande hummerhandel i Kosterhavet. I hamnmagasinet finns information om nationalparken och en utställning om hummer och hummerfiske. Mer om entré Rossölänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Entré Tjärnö/Saltö

Mjuka skogsstigar för dig ner till stranden.
Vandra över klipporna och blicka ut mot det vida havet.
Vid badplatsen finner du en snorkelled, en naturstig under ytan. Mer om entré Tjärnö/Saltölänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Entré Resö 

I den lilla fiskehamnen på Resö kan du komma i närkontakt med det yrkesfiske som bedrivs i Kosterhavet. Flera räktrålare har sin hemmahamn här. Mer om entré Resölänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information

Det finns mer information på Kosterhavets hemsida samt i broschyrer som beskriver Kosterhavets nationalpark och angränsande naturreservat. Här hittar du ett urval av information du kan läsa eller ladda ner.

Kosterhavets nationalparks egen hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Welcome to Kosterhavet National Parklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Willkommen im Nationalpark Kosterhavetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Historik

Nationalparken invigdes under pompa och ståt 9 september 2009 klockan 09.09 av H.M. Konungen.

Invigning och historik

Kontakt

Kundcenter

Tel. 0525-180 00
Fax. 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Kommunkansliet

Kundcenter 0525-180 00

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede