- Startsida
- Boende, miljö & infrastruktur
- Naturen i Tanum
- Invasiva arter
Invasiva främmande arter
Invasiva främmade arter är ett samlingsnamn för främmande arter som flyttats från sin ursprungliga miljö med människans avsiktliga eller oavsiktliga hjälp, sprids i hög hastighet och orsakar skada på ekosystem, människors hälsa eller infrastruktur. Det kan vara arter på land och i vatten, både växter och djur.
Invasiva främmande arter räknas som ett av de största hoten mot biologisk mångfald, då de effektivt tränger ut inhemska arter och rubbar ekosystem. Resultatet blir ett landskap med låg variation. Tänk till exempel på en vägren med blomsterlupin, förvisso vacker i mångas ögon, men blomsterlupinens utbredning gör att nästan inga andra växter kan växa där. En klassisk sommaräng med över 50 växtarter kan fort förvandlas till monoton massa bestående av en art.
Exempel på invasiva arter i kommunen
Blomsterlupin, vresros, jättebalsamin och parkslide är exempel på invasiva arter i vår kommun, men precis som i övriga delar av landet finns det många fler. Att lära sig känna igen dessa arter är en bra början.
Lövplattmasken (Obama Nungara)
Lövplattmask (Obama nungara) är en ny invasiv art som upptäcktes första gången i Sverige på hösten 2024. Den har sedan konstaterats på importerade plantor på många håll inom växthandeln. Det finns risk att den orsakar stor skada i naturen och för jordbruket, då den bland annat äter våra viktiga daggmaskar.
Det är av största vikt att förhindra spridning av lövplattmasken och som privatperson kan du hjälpa till. Informera dig via Länsstyrelsen sida Lövplattmask Obama nungara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och följ råden om kontroll, rapportering och eliminering av masken och dess ägg. Dela gärna med dig av din kunskap till vänner och bekanta.
Vad gör kommunen?
Kommunen har många roller när det kommer till invasiva främmande arter, bland annat som fastighetsägare och ansvariga inom grönyteskötsel. I kommunen pågår ett aktivt arbete med intern kunskapshöjning, bland annat med invasiva främmande arter vandringar och förbättringsarbete kring skötsel och markarbeten. Kraven på kommunen ökar i snabb takt inom detta fält. Håll utkik efter publika aktiviteter under 2025.
I frågan om bekämpning av invasiva främmande arter är kommunen utgångspunkt att följa Naturvårdsverkets riktlinjer. I fallet med växten parkslide innebär detta att befintliga bestånd som huvudregel ska lämnas då hantering av växten snabbt kan orsaka en utökning av beståndet.
Lupinplockarlunch sommaren 2024. Fotograf: Alexander Kellet.
Vad kan man göra som privatperson?
Nedan följer några punkter där du som privat person kan bidra i kampen mot invasiva främmande arter och för biologisk mångfald.
- Informera dig. Den som äger en fastighet har ett eget ansvar att vidta åtgärder om det finns invasiva främmande arter på fastigheten. Besök Naturvårdsverkets hemsida Invasiva främmande arter − djur och växter (naturvardsverket.se)
Länk till annan webbplats.. Att informera sig är extra viktigt om du har parkslide på din tomt.
- Släng inte växtavfall i naturen. Detta gäller oavsett invasiva främmande arter eller ej. Invasiva främmande växtarter ska läggas i väl förslutna plastsäckar och transporteras till specifikt avsedd förbränning på återvinningscentralen. Små mängder kan kastas i hushållssoporna. För mer information besök Rambos hemsida Så tar du hand om avfall från invasiva växter - Rambo AB
Länk till annan webbplats.
- Rapportera. Genom att rapportera in observationer av invasiva främmande arter får vi mer kunskap om utbredningen i kommunen. Följ denna länk till Naturvårdsverkets hemsida Rapportera invasiva främmande arter (naturvardsverket.se)
Länk till annan webbplats.. Det nationella inrapporteringsverktyget är synkat med kommunens kartlager.
- Sprid ordet. Invasiva främmade arter är en ny företeelse för många och mycket händer på detta område. Vi behöver alla lära oss mer och det gör man bäst tillsammans. Naturvårdsverket tillhandahåller pedagogiskt material. Invasiva främmande arter − djur och växter (naturvardsverket.se)
Länk till annan webbplats.. Det finns även broschyrer att hämta i kommunens kundcenter.
Kontakt
Kundcenter
Välkommen till dina
kommunvägledare
Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se
Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider
Besöksadress
Kommunhuset
Apoteksvägen 6
Tanumshede
Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
Tanumshede
Postadress
Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede
Miljöavdelningen
Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
Besöks/postadress
Storemyrsvägen 2,
Tanumshede
Postadress
Tanums kommun
457 81 Tanumshede