Solfångare - solvärme

Solvärme är den värmekälla som har absolut minst miljöpåverkan, förutom elen för att driva cirkulationspumpen och lite elektronik har den inga driftkostnader eller utsläpp.

Solfångare omvandlar solens strålar till värme för att värma främst tappvarmvatten, men kan även användas för uppvärmning av ett vattenburet värmesystem.

Solvärme

Bild från Energimyndigheten, Bo Reinerdahl

Ett normalt dimensionerat solvärmesystem täcker cirka 50 procent av produktionen av tappvarmvatten eller cirka 20-30 procent av uppvärmningsbehovet. Ett solfångarsystem i kombination med en ved- eller pelletspanna är ett mycket bra alternativ, både för miljön och för plånboken.

Låter man solfångarna värma tappvarmvattnet under sommaren slipper man elda i pannan under den perioden, då verkningsgraden för pannan är sämre. Med en ackumulatortank lagras värmen för användning under tillfällen solen inte lyser.

Olika typer av solfångare

Det finns två typer av solfångare, plana solfångare och vakuumsolfångare. Vilken som är optimal beror på husets läge, utrymme på taket med mera.

Att tänka på:

  • Ett vattenburet uppvärmningssystem för att kunna använda solvärmen till uppvärmning
  • Att placera solfångarna i ett bra läge. Sydost till sydväst funkar bra och med en lutning mellan 25–60 procent (optimalt är sydligt läge med 45 procent lutning)
  • Minimera avståndet mellan solfångarna och ackumulatortanken för att minska kostnaderna för rörledningar och minska värmeförlusterna
  • Ta in offerter från minst tre leverantörer
  • Välj en solfångare märkt med Solar Keymark eller P-märkt, det betyder att den är kvalitetsmärkt och uppfyller krav på funktion och hållbarhet. Läs mer på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Energirådgivning

Telefon 0522-69 73 19,
0522-69 63 54
Fax 0525-183 07

Besöks/postadress

Storemyrsvägen 2,
Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
457 81 Tanumshede