Hösten är här och vi tänder levande ljus

Hur mycket värmeenergi ger ett stearinljus?

Ett stearinljus ger ca 100 W i värmeenergi. Om man leker med tanken att värma en villa på 120 m² med stearinljus så krävas det att 40 blockljus brinner kontinuerligt dygnet runt. En något omständlig och brandfarlig metod att värma sitt hus med. Dessutom är CO2 utsläppen från ett stearinljus lika mycket som från elen till en 20 W lampa, alltså inte heller någon miljömässigt bra metod.

En människa ger lika mycket värme som ett stearinljus. Så ett annat sätt att värma huset är att bjuda hem 40 personer och att man ser till att dessa gäster stannar under hela uppvärmningsperioden. Inte heller någon bra uppvärmningsmetod eftersom det kan bli tröttande att ha 40 personer runt sig dygnet runt. Dessutom blir uppvärmningen relativt dyr eftersom gästerna fodrar både mat och dryck.

Så slutsatsen är att värm huset med befintlig värmeanläggning men se till att den är optimalt inställd och serva den minst en gång per år. Se till att fönster- och dörrlister är i bra skick så sparar du mycket energi. Tänd gärna lite stearinljus för att höja mysfaktorn i höstmörkret, men tänk på brandfaran.

Ha en trevlig höst!