Grebbestad

Vy över Grebbestad

Grebbestad var tidigt ett strandsittarsamhälle. Under 1800-talet ökade handel och sjöfart. Vid förra sekelskiftet hade den expanderande stenindustrin nått orten.

Redan i mitten av 1800-talet blev begreppet badgäster känt. Till Grebbestad sökte man sig av hälsoskäl. Här kunde man få lerbad, som sades bota det mesta. Grebbestadsleran och de handfasta baderskorna blev vida kända.

Grebbestad har blivit en av Sveriges mest restaurangtäta orter.

Grebbestad och Tanumshede har under 2000-talet "tävlat" om att vara kommunens största ort. De senaste åren har Grebbestad varit störst. Befolkningen i Grebbestad är nästan 2 000 invånare.

Grebbestads historia

Området kring Grebbestad har varit bebott sedan lång tid tillbaka. I nära anslutning till nuvarande Grebbestad finns många fornminnen, bland annat gravfält från järnåldern på Greby och Gissleröd och vid Ulmekärr finns både en stenlabyrint och en fornborg. Mängden formlämningar antyder att det på platsen kan har funnits mer människor än i en jordbruksby, kanske har det också funnits en liten handelplats.

Norr om infarten till samhället ligger Greby Gravfält som är ett Bohusläns största forntida gravfält med cirka 200 anläggningar. De består av runda och ovala högar och stensättningar samt kraftiga resta stenar, både på högarna och separat. Gravfältet är till utformning och läge typiskt för Bohusläns äldre järnålder (500-800 efter Kristus), vilket också bekräftas av äldre undersökningar.

Labyrinten vid Ulmekärr, längs vägen till Havstenssund, är den bäst bevarade i Bohuslän. Den stenlagda labyrinten är av okänd ålder men troligen förhistorisk. Tidlös är lyckligtvis nyfikenheten och det är just den som lockar till att följa labyrintens gångar.

När Pehr Kalm i augusti 1742 besöker Grebbestad noterar han att Grebbestad :
"... är en by belägen i Tanum socken och ned vid stranden av saltsjön. Invånarna äro allesammans fiskare, hade varken åker eller äng utan måste genom fiskande förtjäna sig allt vad de hava av nöden; de må dock tämmligen väl."

Under början av 1800-talet ändrade Grebbestad karaktär från fiskeläge till ett mer mångsidigt samhälle när handel, fraktfart och hantverk började utvecklas. Utvecklingen började då "sillen gick till" i slutet av 1700-talet. Under 1800-talet utskeppades stora kvantiteter havre från Grebbestad. Konservindustrin växte fram och gav många arbetstillfällen. Kustfrakten blev allt mer betydande och i början av 1900-talet hade Grebbestad flera egna fraktskutor i hamnen. Vid sekelskiftet blomstrade verksamheterna i Grebbestad. Men när sillen började svika under sillperioden i slutet av 1800-talet och fraktfarten fick konkurrens av andra transportmedel vände utvecklingen.

Framgångarna för "Fjellbacka-ansjovis" sporrade givetvis andra konservfabrikörer att tillhandahålla kryddade inläggningar av skarpsill. Från Fjällbackas grannsamhälle Grebbestad rapporterade år 1887 landsfiskalen i Tanum till landshövdingen att konservfabrikören Edvard Nilsson installerat en ångmaskin om tre hästkrafter "för tillverkning och tillslutning av ansjoviskärl".
Här finns alltså ursprunget till den ansjovis vi känner under namnet Grebbestads Hummeransjovis. Konservtillverkningen i Grebbestad lades successivt ner under 1960-talet och början av 1970-talet. Numera, omdöpt till Grebbestad Ansjovis Original, tillverkas ansjovisen hos Abba i Kungshamn.

Redan på 1840-talet blev sommarvistelse i Grebbestad en del i den nationella "kallbadsrörelsen", som bland annat bestod i lerinpackningar, tångbad och stärkande kallbad i havet. Idag är Grebbestad ett av de mest populära besöksmålen i Bohuslän. 

Sydväst om Grebbestad ligger Otterön med stora skalgrusbankar som bidrar en artrik och ovnlig flora. Det var på Otterö Evert Taube i början av 1950-talet bodde då han bland annat skrev visorna "En solig morgon" och "Så länge skutan kan gå".

Mer om Grebbestads historia finns beskrivet i den Fördjupade översiktsplanen.

Många av byggnaderna i centrala Grebbestad har en lång historia. Det har publicerats en bebyggelsehistorisk inventering Pdf, 1.7 MB, öppnas i nytt fönster..

Namnet Grebbestad

Namnet Grebbestad betyder Grebys stad, där stad i det här fallet betyder båtplats, dvs båtplatsen vid gården Greby. Greby kommer av Grjotby, bildat av fornnordiska ordet för sten, stenig mark.

Grebbestad idag

Grebbestad är fortfarande ett levande fiskeläge. Vid fiskmottagningen i hamnen lämnar trålarna från Grebbestad och omgivande fiskelägen sina fångster: mest kräftor och räkor.

Längs samhällets huvudgata, Nedre Långgatan, finns idag det mesta - affärer, bank, restauranger och uteserveringar. En promenad längs Strandvägen och vidare in på Grebbestadsbryggan vid gästhamnen lockar sommartid med restauranger, skaldjurscaféer, presentaffärer och ett intensivt folkliv.

I Grebbestad finns Grebbestads folkhögskola med Västra Götalandsregionen som huvudman.

Grebbestad är ett levande kustsamhälle där mycket av den äldre bebyggelsen bevarats samtidigt som ett modernt och funktionellt samhälle för dagens behov utvecklats. Ett fint arv från äldre tider är den gamla bebyggelsen som ligger mellan nedre och övre Långgatorna.

Terrängen nordost om Grebbestad, mellan Grebbestad och Tanumshede, används för närrekreation och är rik på utflyktsmål med bland annat fornlämningsmiljöer. Här finns vandringsleder och motionsslingor i anslutning till idrottsplatsen Siljevi.

Nästan 2 000 personer bor idag i Grebbestad.

Karta över Grebbestad

Karta över Grebbestad

Näringsliv i Grebbestad

Näringslivet i Grebbestad är inriktat på service och turistnäringens behov. Många av de bofasta pendlar till arbetsplatser i de närliggande orterna.

Största arbetsgivaren i Grebbestad, vid sidan av kommunen, är turistanläggningen TanumStrand söder om centrum.

Planer för Grebbestad

Den kraftigt ökande turistnäringen, med samhället i centrum, gör att kommunen planerar för en expansion i Grebbestad. Planerna redovisas i den Fördjupade översiktsplanen.

Offentlig service i Grebbestad

Grundskola F-6
Fritidshem
Förskola
Familjedaghem
Folkhögskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tärnegårdens äldreboende
Återvinningscentral vid södra långtidsparkeringen
Miljöstation vid Gulf bensinstation
Post

Historiska länkar

Ur Pehr Kalms Västgöta och bohuslänska resa (Grebbestad)
Kulturminnesvårdsprogrammet om Grebbestad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kulturminnesvårdsprogrammet om Greby gravfält Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Grebbestadslänkar

Grebbestadskolan
Grebbestads Folkhögskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Grebbestadsprinsarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Grebbestad.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler länkar

Tanums e-museum

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede

Informationsavdelning

0525-181 24

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede